Jalkapalloilevat merkonomiopiskelijat kiittävät urheilijoille räätälöityjä opintoja: ”Sitten kun fudis jää, aion opiskella lisääkin”

Niin sanotun kaksoisuran rakentamista pidetään tärkeänä, koska urheilijan ura on usein lyhyt.

Roba Malolo ja Kassu Rintamäki
Robbie ”Roba” Malolo ja Kaarlo ”Kassu” Rintamäki ovat opintojen päättyessä jalkapalloilevia merkonomeja.Pasi Takkunen/Yle
Robbie ”Roba” Malolo, 17, ja Kaarlo ”Kassu” Rintamäki, 15, potkivat palloa Urheilutalon kentällä Seinäjoella. Alla on seitsemän kilometrin aamulenkki ja näille nuorille se on samalla oppitunti, josta he saavat osaamispisteitä.

Nuoret treenaavat SJK Akatemiassa ja suorittavat samalla liiketoiminnan perustutkintoa Sedussa Seinäjoella.

Kumpikin nuorista muutti lakeudelle muualta – Malolo Helsingistä ja Rintamäki Multialta.

– Olin kuullut paljon hyviä asioita SJK:sta. Täällä on hyvät olosuhteet ja organisaatio, ja täällä pystyy myös yhdistämään urheilun hyvin opiskeluun. Sitten kun fudis jää, aion opiskella lisääkin, Malolo kertoo.

– Täällä on tosi ammattimaista touhua. Tätä voi verrata vaikka ulkomaalaisiin akatemioihin, tekeminen on tosi laadullista. Pelaajista pidetään myös hyvää huolta, Rintamäki kuvaa.

Rankkaa treeniä ja opiskelua

Sedulla on Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä erityinen koulutustehtävä järjestää perusopetusta urheilijoille. Näitä oppilaitoksia on lukiot ja ammatilliset oppilaitokset mukaan lukien Suomessa 30.

Sedu on järjestänyt urheilijoille räätälöityä ammatillista koulutusta vuodesta 2009. Nuoret hakevat opiskelupaikan saatuaan myös Etelä-Pohjanmaan urheiluakatemiaan, joka hoitaa valmennusta lajikohtaisesti.

– Tällä pyritään tekemään yhteistyössä urheiluakatemian kanssa järkevää päivärytmiä nuorille, että he pystyvät riittävän laadulliseen ja määrälliseen harjoitteluun, kertoo Sedun akatemiakoordinaattori Teemu Joensuu.

Huipulle pyrkiminen vaatii nuorilta ennen kaikkea motivaatiota.

– Pojilla on maajoukkuekomennuksia, mutta mikään ei ole toki itsestäänselvää. Joka päivä pitää tehdä se työ uudestaan, että sinne pääsee. Mikäli urheilu-ura ei urkene, niin on todella hyvä, että tehdään kaksoisuraa. Ja pidetään se asia mielessä, että muutakin elämää on. Se on hyvää vastapainoa sille tiukalle ja tavoitteelliselle urheilulle, muistuttaa myös Maloloa ja Rintamäkeä valmentava SJK-junioreiden valmentaja Tuomas Nikupeteri.

”Urheilijan ura on aika lyhyt”

Myös Robbie Malolo ja Kaarlo Rintamäki pitävät kaksoisuran rakentamista tärkeänä.

– Urheilijan ura on aika lyhyt, joten ammattikin pitäisi olla sen jälkeen. Opiskelu on tosi tärkeää ainakin Suomessa, kertoo kansainvälisille jalkapallokentille tähyilevä Rintamäki.

Robbie Malolo kertoo suorittavansa ensin merkonomiopinnot loppuun ja katsovansa samalla, mihin jalkapallo kantaa. Jatko-opinnot häämöttävät sekä Malololla että Rintamäellä mielessä, vaikka jalkapallossa kehittyminen ja nouseminen onkin nyt se ykkösasia.

Huippu-urheilun ja opiskelun yhdistäminen on haastavaa, mutta ei mahdotonta.

– Ei se ole yhtään hankalaa, kuittaa Malolo nauraen.

Tukea arkeenkin

Sedun, Etelä-Pohjanmaan urheiluakatemian ja urheiluseurojen yhteistyö kantaa hedelmää myös itsenäistyvien, omilleen muuttavien nuorten arkeen.

– Kyllä täytyy nostaa nuorille hattua, itse jos olisin 16-vuotiaana lähtenyt omilleni niin haasteita olisi kyllä ollut. Tuen itse ja opettajat, kuraattorit ja muu henkilökunta tukevat nuoria ihan arjessa. Pitää päästä riittävän ajoissa nukkumaan ja syödä hyvin. Viimeksi juteltiin urheilijoiden kanssa, että miten tehdään jotain muutakin kuin makaronia ja jauhelihaa, että jaksettaisiin treenata, hymyilee akatemiakoordinaattori Teemu Joensuu Sedusta

————————————————————————————————————————————–

Urheiluakatemia yhdistää huippu-urheilun ja korkeakouluopinnot

Sami Peltomäki on keihäänheittäjä, jonka uran tähänastinen huippuhetki on alle 23 -vuotiaiden EM-kisojen 7. sija. Sen lisäksi, että Sami tavoittelee yli 80 metrin keihäskaarta, hän opiskelee Seinäjoen ammattikorkeakoulussa rakennusmestariksi (AMK). Kun tavoitteet ovat korkealla, on motivaatio oltava kohdillaan ja aikataulut järjestyksessä. Miten huippu-urheilun ja korkeakouluopiskelun yhdistäminen onnistuu?

– Urheilun ehdoilla mennään, haluan katsoa mihin minusta on keihäänheittäjänä. Olen muuttanut Kuortaneelle 16 –vuotiaana ja halusin jatkaa yhteistyötä valmentajani Petteri Piirosen kanssa myös urheilulukion jälkeen. SeAMK on mukana Urheilu-akatemiassa ja kun minua kiinnostava ala löytyi, päätin hakea, nyt 23 -vuotias, toisen vuosikurssin rakennusmestariopiskelija Sami Peltomäki kertoo.

Urheiluakatemia on yhteistyöverkosto, jonka kautta urheilija saa käyttöönsä laadukkaat valmentajat sekä muut asiantuntijat. Akatemiassa mukana olevat oppilaitokset ottavat opetuksessaan huomioon urheilijan erityistarpeet. Valtakunnallisessa verkostossa on tällä hetkellä 19 urheiluakatemiaa. Etelä-Pohjanmaan Urheiluakatemia on yksi kymmenestä akatemiasta, joka on arvioitu huippu-urheilun kannalta merkittäviksi ja jolle on myönnetty Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluakatemiastatus.

– Asun harjoituspaikkakunnallani, jossa on loistavat puitteet harjoittelulle. Kouluun matkaa tulee 40 kilometriä, mutta toki kouluun ei tarvitse ihan joka päivä mennä. Harjoitukset sen sijaan ovat kaksi kertaa päivässä. Osan kursseista voisi käydä verkko-opintoina ja esimerkiksi tenttejä voi jatkossa tehdä täällä Kuortaneella. Tosin itse en ole kokenut kouluun ajelemista liian raskaaksi ja niinpä verkkokurssit on vielä testaamatta, mutta SeAMKin yhteyshenkilöön olen kyllä yhteydessä ja sovin tenteistä ja muusta koulun käyntiini liittyvästä, Sami jatkaa.

Motivaatio, unelma ja kaikenlaiset aikataulut

– Urheilijalla on oltava motivaatiota harjoitella, jos mielii huipulle. Se, että harjoittelun yhdistää koulun käyntiin, vaatii hyvää suunnittelua. Aikataulujen tekeminen on kyllä tullut tutuksi. Itse tykkään käydä luennoilla kuuntelemassa, se on minun tapani oppia. Mutta kyllä se mahdollista on, siis yhdistää tavoitteellinen urheilu ja korkeakouluopiskelu. Minun opintoni etenevät normaalisti, vain kolme kurssia taitaa olla rästissä, Sami tuumaa.

SeAMK ottaa akatemia urheilijat huomioon muun muassa tarjoamalla verkkokursseja, lisäksi tultuaan valituksi akatemiaurheilijaksi SeAMKin opiskelija saa 4 opintopistettä vapaasti valittaviin opintoihinsa. Kuortaneen urheiluopistolla on SeAMKin yhdyshenkilö Kirsti Mustalahti-Pekkalan toimisto, jossa urheilijoiden opintosuunnitelmat käydään läpi ja katsotaan miten koulun käynti saadaan sovittua harjoitusten ja kilpailukausien ohelle. Myös tenttejä on mahdollista tehdä Kuortaneella.

– Seuraava tavoitteeni on heittää yli 80 metriä. Viiden vuoden päästä näen itseni täyspäiväisenä urheilijana tai miksei rakennusmestarina työmaallakin. Unelmia on ja niiden eteen tehdä nyt täysillä töitä!

Kuortaneen Urheiluopistolla harjoittelee myös muita SeAMKissa opiskelevia akatemialaisia, kuten keihäänheittäjät Jenna ja Jelena Jaakkola. Etelä-Pohjamnaan Urheiluakatemiassa on urheilijoita yläasteilta, lukioista, ammattillisesta koulutuksesta, opistolta sekä SeAMKista. Lajeja, joihin tarjotaan valmennusta, ovat jalkapallo, jääkiekko, koripallo, lentopallo, paini, pikaluistelu, pesäpallo, salibandy ja yleisurheilu. Näiden lisäksi kaikki Kuortaneen urheilulukion lajiryhmät eli yleisurheilu, keilailu, lentopallo, jääkiekko, paini ja pesäpallo kuuluvat urheiluakatemiaan.

 

URHEILIJAN PARHAAKSI TIELLÄ HUIPULLE

© Etelä-Pohjanmaan Urheiluakatemia 2017 • p. 06 5166 111