Urheiluakatemia yhdistää huippu-urheilun ja korkeakouluopinnot

 

Sami Peltomäki on keihäänheittäjä, jonka uran tähänastinen huippuhetki on alle 23 -vuotiaiden EM-kisojen 7. sija. Sen lisäksi, että Sami tavoittelee yli 80 metrin keihäskaarta, hän opiskelee Seinäjoen ammattikorkeakoulussa rakennusmestariksi (AMK). Kun tavoitteet ovat korkealla, on motivaatio oltava kohdillaan ja aikataulut järjestyksessä. Miten huippu-urheilun ja korkeakouluopiskelun yhdistäminen onnistuu?

– Urheilun ehdoilla mennään, haluan katsoa mihin minusta on keihäänheittäjänä. Olen muuttanut Kuortaneelle 16 –vuotiaana ja halusin jatkaa yhteistyötä valmentajani Petteri Piirosen kanssa myös urheilulukion jälkeen. SeAMK on mukana Urheilu-akatemiassa ja kun minua kiinnostava ala löytyi, päätin hakea, nyt 23 -vuotias, toisen vuosikurssin rakennusmestariopiskelija Sami Peltomäki kertoo.

Urheiluakatemia on yhteistyöverkosto, jonka kautta urheilija saa käyttöönsä laadukkaat valmentajat sekä muut asiantuntijat. Akatemiassa mukana olevat oppilaitokset ottavat opetuksessaan huomioon urheilijan erityistarpeet. Valtakunnallisessa verkostossa on tällä hetkellä 19 urheiluakatemiaa. Etelä-Pohjanmaan Urheiluakatemia on yksi kymmenestä akatemiasta, joka on arvioitu huippu-urheilun kannalta merkittäviksi ja jolle on myönnetty Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluakatemiastatus.

– Asun harjoituspaikkakunnallani, jossa on loistavat puitteet harjoittelulle. Kouluun matkaa tulee 40 kilometriä, mutta toki kouluun ei tarvitse ihan joka päivä mennä. Harjoitukset sen sijaan ovat kaksi kertaa päivässä. Osan kursseista voisi käydä verkko-opintoina ja esimerkiksi tenttejä voi jatkossa tehdä täällä Kuortaneella. Tosin itse en ole kokenut kouluun ajelemista liian raskaaksi ja niinpä verkkokurssit on vielä testaamatta, mutta SeAMKin yhteyshenkilöön olen kyllä yhteydessä ja sovin tenteistä ja muusta koulun käyntiini liittyvästä, Sami jatkaa.

Motivaatio, unelma ja kaikenlaiset aikataulut

– Urheilijalla on oltava motivaatiota harjoitella, jos mielii huipulle. Se, että harjoittelun yhdistää koulun käyntiin, vaatii hyvää suunnittelua. Aikataulujen tekeminen on kyllä tullut tutuksi. Itse tykkään käydä luennoilla kuuntelemassa, se on minun tapani oppia. Mutta kyllä se mahdollista on, siis yhdistää tavoitteellinen urheilu ja korkeakouluopiskelu. Minun opintoni etenevät normaalisti, vain kolme kurssia taitaa olla rästissä, Sami tuumaa.

SeAMK ottaa akatemia urheilijat huomioon muun muassa tarjoamalla verkkokursseja, lisäksi tultuaan valituksi akatemiaurheilijaksi SeAMKin opiskelija saa 4 opintopistettä vapaasti valittaviin opintoihinsa. Kuortaneen urheiluopistolla on SeAMKin yhdyshenkilö Kirsti Mustalahti-Pekkalan toimisto, jossa urheilijoiden opintosuunnitelmat käydään läpi ja katsotaan miten koulun käynti saadaan sovittua harjoitusten ja kilpailukausien ohelle. Myös tenttejä on mahdollista tehdä Kuortaneella.

– Seuraava tavoitteeni on heittää yli 80 metriä. Viiden vuoden päästä näen itseni täyspäiväisenä urheilijana tai miksei rakennusmestarina työmaallakin. Unelmia on ja niiden eteen tehdä nyt täysillä töitä!

Kuortaneen Urheiluopistolla harjoittelee myös muita SeAMKissa opiskelevia akatemialaisia, kuten keihäänheittäjät Jenna ja Jelena Jaakkola. Etelä-Pohjamnaan Urheiluakatemiassa on urheilijoita yläasteilta, lukioista, ammattillisesta koulutuksesta, opistolta sekä SeAMKista. Lajeja, joihin tarjotaan valmennusta, ovat jalkapallo, jääkiekko, koripallo, lentopallo, paini, pikaluistelu, pesäpallo, salibandy ja yleisurheilu. Näiden lisäksi kaikki Kuortaneen urheilulukion lajiryhmät eli yleisurheilu, keilailu, lentopallo, jääkiekko, paini ja pesäpallo kuuluvat urheiluakatemiaan.

URHEILIJAN PARHAAKSI TIELLÄ HUIPULLE

© Etelä-Pohjanmaan Urheiluakatemia 2017 • p. 06 5166 111