Valintakriteerit

Etelä-Pohjanmaan urheiluakatemiaan hyväksytään huipulle tähtääviä ja motivoituneita urheilijoita. Akatemian johtoryhmä päättää valmennusohjelmiin kuuluvista lajeista vuosittain. Akatemiaurheilijaksi valinnan edellytyksenä ovat seuraavat kriteerit:

 1. Urheilijalla (yläkoululaiset ja 2. asteen opiskelijat) on opinto-oikeus Etelä-Pohjanmaan Urheiluakatemian yhteistyöoppilaitoksessa tai hän saa opinto-oikeuden ennen harjoittelun alkamista.
 2. Urheilijan opiskelu on määrätietoista ja motivoitunutta ja hänellä on selkeä siviiliurasuunnitelma.
 3. Urheilija on lajissaan oman ikäluokkansa kansallista kärkitasoa ja tähtää kansalliselle tai kansainväliselle huipulle (SM-mitalisti, muu SM-taso, maajoukkuevalmennettava tai haastajaryhmässä, lajiliittonsa erityisesti suosittelema jne.)Kansainvälinen/kansallinen taso
  – urheilijalla on aikuisten tai nuorten arvokisaedustus
  – urheilijalla on menestystä oman ikäluokkansa tai aikuisten SM- kisoissa/-sarjassa
  => olympiakomitean tukiurheilijat ja lajiliittojen maajoukkue-valmennusryhmiin kuuluvat urheilijat

  Kansallinen haastajataso
  – urheilija on mukana lajin valmennusjärjestelmässä
  – urheilijassa on muuta mahdollista menestyspotentiaalia
  – muu mahdollinen paikallinen painotus

 4. Urheilija harjoittelee ja kilpailee suunnitelmallisesti ja määrätietoisesti. Lajeissa, joissa ei ole lajivalmennusta urheilijoiden käytössä ovat valmennuksen tuki- ja asiantuntijapalvelut samoin kuin lajiryhmissä harjoittelevillakin. Ei akatemialajien urheilijoiden valinnalle edellytyksenä on toimiva valmennussuhde oman valmentajan kanssa, joka voi tarvittaessa tehdä yhteistyötä akatemian valmennuspäällikön kanssa ja raportoida valmentautumisesta.
 5. Urheilija sitoutuu kirjallisesti noudattamaan urheiluakatemian arvoja, sääntöjä ja toimintaperiaatteita sekä henkilökohtaista opinto- ja valmennussuunnitelmaansa.
 6. Akatemiaurheilijastatus päättyy pääsääntöisesti opinnoista valmistuttua. Harkinnan mukaan akatemiaurheilijoiksi voidaan valita myös opintonsa jo päättäneitä, opiskelun aloittamista suunnittelevia ja työelämään siirtymässä olevia tai työelämässä jo olevia urheilijoita, mikäli he täyttävät opinto-oikeutta/opiskelua lukuun ottamatta muut akatemian valintakriteerit.
 7. Urheiluakatemiaan valinta edellyttää keskimäärin 2,5 lajiliittopisteen saamista lajiliittopisteytyksessä/lajitestipäivistä (skaala 0 – 5) tai lajiliiton puoltoa valinnalle.

URHEILIJAN PARHAAKSI TIELLÄ HUIPULLE

© Etelä-Pohjanmaan Urheiluakatemia 2017 • p. 06 5166 111